Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

What is poverty?

A. Δείτε το βίντεο / Watch the video:
 Source: www.tearfund.org/youth

B. Ποιά η σημασία των λέξεων; What is the meaning of the keywords below?

Keywords
  • Homeless, poor, beggars,
  • Scarcity, inferiority 
  • clochards (fr)
  • hoodlum, gamin, lout, rapscallion, scamp, vagabonds, bums, hobos, tramps, vagrants,
  • slum, city, downtown, newspapers, magazines, articles
  • G7, (G8), G20
C. Τί είναι φτώχεια; / What is poverty? 
- Πείτε το στη γλώσσα σας! / Say it in your national language!
- Μπείτε στο http://www.wordle.net/ και φτιάξτε μια σύνθεση! Σώστε τη σαν εικόνα /  Use http://www.wordle.net/ and make your "word cloud" ! - Save it as image!

D. Ζωγραφίζοντας τη φτώχεια / Painting the poverty
https://docs.google.com/present/edit?id=dfxsf5c8_77dch7qvck
Συμπληρώστε στη παρουσίαση τις εντυπώσεις σας  από τους πίνακες! / Fill in your impressions from the painting!

Ε. Γράψτε το με δικά σας λόγια! / Write in your own words!
https://docs.google.com/document/d/1pLXC8ZfVbeN2keJllw4mfqJ5bENBQaMeY_y_YGY3NyA/edit?hl=en&authkey=CP-98YUM

F. Ποιες οι αιτίες της φτώχειας; / Causes of poverty?
....

    Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

    Sponsoriser une école en Tanzanie

    RHL1 lance une campagne pour sponsoriser l’école de Saadani en Tanzanie.
    Le 9 Octobre 2010 l’association SANA en collaboration avec le Saadani Safari Lodge a procédé à l’inauguration de l’école élémentaire de Saadani pour soutenir l'éducation de jeunes de ce village.

    Saadani est un village de 2 646 habitants parmi lesquels 1 253 jeunes d’un âge inferieur à 18 ans.





    1RHL: L’association «Regard Humanitaire Lycéen du Lycée Jean PERRIN» pour la sensibilisation des élèves aux problèmes humanitaires et d’essayer de leur permettre de mener des actions concrètes de diverses natures.

    Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

    ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

    (αναδημοσίευση από ΤΟ_ΒΗΜΑ)

    «Κατώτερη μορφή επικοινωνίας και μορφή ψυχασθένειας το Facebook»



    Λάβρα κατά των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται η καθηγήτρια Σέρι Τερκλ στο βιβλίο της «Μόνοι μαζί», Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011 

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Facebook μάς τρελαίνει... Αυτό ισχυρίζεται κορυφαία κοινωνιολόγος στις ΗΠΑ, ενώνοντας τη φωνή της με πλειάδα ειδικών που λένε ότι τα sites κοινωνικής δικτύωσης δεν συνδέουν τους ανθρώπους - αντιθέτως, τους απομονώνουν από την πραγματικότητα προκαλώντας κάτι σαν σύγχρονη τρέλα στον ψυχισμό τους.

    Οι φρενήρεις ρυθμοί με τους οποίους επικοινωνούμε online μέσω του Τwitter, του Facebook και των γραπτών μηνυμάτων «οδηγούν σε μία ψυχοπαθολογική συμπεριφορά» , γράφει στο νέο της βιβλίο «Μόνοι Μαζί» η Σέρι Τερκλ, καθηγήτρια στο ΜΙΤ, η οποία πρωτοστατεί στην επίθεση κατά των νέων μορφών επικοινωνίας.

    Την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε στο δημοφιλές τηλεοπτικό σόου του κωμικού Στίβεν Κόλμπερτ, όπου είπε ότι έχει πάει σε κηδείες όπου οι πενθούντες συγγενείς ελέγχουν κάθε δύο λεπτά το iΡhone τους.

    Η θέση της δρος Τερκλ είναι απλή: η τεχνολογία απειλεί να κυριαρχήσει επί της ζωής μας και να μας απομονώσει από την επαφή με τους άλλους ανθρώπους. Δημιουργώντας μας την ψευδαίσθηση ότι μας επιτρέπει να επικοινωνούμε καλύτερα, μας κάνει να ζούμε σε μία κυβερνο-πραγματικότητα πολύ κατώτερη, και συχνά πιο σκληρή, από τον πραγματικό κόσμο.

    Κλασικό παράδειγμα θεωρείται η περίπτωση της άτυχης Σιμόν Μπακ. Είχε 1.048 «φίλους» στο Facebook, όταν όμως ανακοίνωσε ότι θα αυτοκτονήσει δεν βρέθηκε κανένας να την αποτρέψει, και ούτε ένας δεν προσπάθησε να τη σώσει, κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί τόσο εύκολα στην πραγματική ζωή. Η επίθεση εναντίον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει μόδα στις ΗΠΑ. 

    Ενα άλλο μπεστ σέλερ, του Νίκολας Καρ, που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τον τίτλο «Στα ρηχά: Να τι κάνει το Ιnternet στο μυαλό μας», υποστηρίζει ότι το βασικό ανθρώπινο ένστικτο για αναζήτηση νέων πληροφοριών και κοινωνική δικτύωση μας έχει εθίσει στο «εύκολο αλλά ρηχό» ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. 

    Πολλοί υπάλληλοι γραφείου ελέγχουν τα e-mail τους ως και 30 φορές την ώρα.

    «Εχουμε γίνει σαν τα ποντίκια σε εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας, σαν πειραματόζωα που πατάμε άσκοπα μοχλούς με την ελπίδα ότι θα κερδίσουμε κάποια ψίχουλα κοινωνικής ή διανοητικής τροφής. Αυτό που κάνει ακόμη πιο ακαταμάχητα τα ψηφιακά μηνύματα είναι η αβεβαιότητα. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι κάποιο σημαντικό e-mail περιμένει να το ανοίξουμε, παρ΄ ότι ξέρουμε πως τα περισσότερα μηνύματα που έρχονται online είναι ασήμαντα», γράφει ο Καρ.


    Διαδικτυακός Αλφαβητισμός - Internet Literacy

    We are constantly working to improve our knowledge on the Internet.
    We kindly ask you to participate in this survey.


    Please take 2 minutes to answer the 9 questions.We would like to thank you for your participation!

    Survey/Έρευνα: Click HERE! 

    Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων που συμμετέχετε στην έρευνά μας...

    Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

    World Literacy rate - digital divide

    The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) defines literacy as the "ability to identify, understand, interpret, create, communicate, compute and use printed and written materials associated with varying contexts. Literacy involves a continuum of learning in enabling individuals to achieve their goals, to develop their knowledge and potential, and to participate fully in their community and wider society." 

    H UNESCO ορίζει ως αλφαβητισμό την ικανότητα του ανθρώπου να εντοπίζει, κατανοεί, δημιουργεί, επικοινωνεί, υπολογίζει και χρησιμοποιεί έντυπα και γραπτού λόγου υλικά με ποικίλοπεριεχόμενο.  Η διαδικασία αλφαβητισμού περιλαμβάνει μοντέλο συνεχούς μάθησης και παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να επιτύχουν τους στόχους τους, να αναπτύξουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους, και να συμμετάσχουν πλήρως στην κοινότητά τους και την ευρύτερη κοινωνία.
    Ψηφιακό χάσμα εννοείται το χάσμα, το κενό, που παράγεται ανάμεσα σε άτομα ή και ομάδες που ωφελούνται από τις νέες τεχνολογίες και σε εκείνα που δεν ωφελούνται εξαιτίας κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων. Το ψηφιακό χάσμα περιγράφει εν μέρει ανισότητες σχετικές με την πρόσβαση στην τεχνολογία της πληροφορίας. Θεωρείται ζήτημα μείζονος σημασίας εξαιτίας της σοβαρής επίπτωσής του στην ικανότητα του ανθρώπου να αποκτά γνώση και οδηγεί αναπόφευκτα στον στον ψηφιακό αναλφαβητισμό (digital illiteracy) και ψηφιακό αποκλεισμό (Digital Divide).

    Δείκτες μέτρησης για τη μέτρηση του ψηφιακού χάσματος είναι: Χρήση του διαδικτύου και η Ευρυζωνική κάλυψη! Το 2008 περίπου το 44% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και το 66% των Ελλήνων δεν χρησιμοποιεί τακτικά το διαδίκτυο. Στους μη χρήστες συγκαταλέγονται κυρίως τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, οι οικονομικά ανενεργοί και οι ηλικιωμένοι.

    Στο γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζεται το ποσοστό των πολιτών των 27 χωρών μελών της ΕΕ που διαθέτουν ικανοποιητικές δεξιότητες στη χρήση του διαδικτύου το έτος 2007.

    Η αδυναμία πρόσβασης και χρήσης των ΤΠΕ αποτελεί ολοένα και περισσότερο σημαντική μορφή κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού. Στην Ελλάδα, η έλλειψη ενδιαφέροντος ή ανάγκης για τις ΤΠΕ και το διαδίκτυο οφείλεται κυρίως στην ανεπαρκή ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και στην ανεπαρκή τεκμηρίωση του αντίκτυπου της χρήσης των ΤΠΕ στην ποιότητα ζωής τους. 

    Η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων οφείλεται κυρίως στην ανεπαρκή κατάρτιση των πολιτών και είναι σαφές ότι απαιτούνται προγράμματα ενίσχυσης των δεξιοτήτων ΤΠΕ όλων των πολιτών, ειδικά αυτών που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άνεργοι, γυναίκες, μεσήλικες, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και  αγρότες). Το επίπεδο συχνής χρήσης του διαδικτύου στην Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου της ΕΕ27 για όλες τις ειδικές ομάδες σε κίνδυνο ψηφιακού αποκλεισμού, με εξαίρεση αυτή των ανέργων (κυρίως νέων), στην οποία υπερτερεί. 

    Το επίπεδο διαδικτυακού αλφαβητισμού του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά (κατά 13%) του μέσου όρου της ΕΕ27. Μόνον το 18,2% των Ελλήνων πολιτών διαθέτουν ικανοποιητικές (μέτριες ή υψηλές δεξιότητες) στη χρήση του διαδικτύου, συγκριτικά με το 31% που αντιστοιχεί στο μέσο όρο των χωρών μελών.

    Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

    Social Exclusion - Digital Illiteracy









    Κοινωνικός αποκλεισμός - Social Exclusion

    Ψηφιακός αναλφαβητισμός - Digital illiteracy

    by courtesy of http://www.wordle.net/

    Groups at risk of social exclusion

    Social inclusion


    Topics
    Let’s watch the videos twice!!!
    Let’s write the most important words (key words) in two languages (Group A)
    …………………………………………………………………………………………
    Let’s discuss. What’s your point of view? (Group C) ………………………………………………………………………………………
    Two other students have written:
    I am confused; is inclusion only for students who are average learner;
    No, inclusion is for learning-disable children and regular students to be in the same class. 
    Your opinion is
    …………………………………………………………………………………………   (Group D


    What is inclusion?

    What is inclusion?
    Inclusion is belonging!
    Inclusion is an attitude of philosophy.
    Inclusion is not a programme
    Inclusion is a right.
    Τι είναι ένταξη;
    Ένταξη είναι ν’ ανήκεις!
    Η ένταξη αποτελεί στάση φιλοσοφίας.
    Δεν είναι ένα πρόγραμμα! Είναι δικαίωμα!
    Not a favour, nor a trial period.
    Inclusion is a sense of belonging, being part of a community and being valued and respected as contributing member.
    Δεν είναι μια χάρη, ένα σύνθημα, ούτε μια δοκιμαστική περίοδος.
    Ένταξη είναι η αίσθηση του ν’ ανήκεις, ν’ αποτελείς μέρος μιας κοινότητας, να έχεις την εκτίμηση και το σεβασμό ως συμβαλλόμενο μέλος.
    Inclusion is accepting differences and responding individual needs.
    Inclusion gives children the permission to be themselves.
    Η ένταξη αποδέχεται τις διαφορές και ανταποκρίνεται στις ατομικές ανάγκες.
    Η ένταξη δίνει στα παιδιά την άδεια να είναι ο εαυτός τους.
    Inclusion facilitates positives social interactions
    Inclusion offers opportunities and rewards for children with and without disabilities.
    Η ένταξη διευκολύνει θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις
    Η ένταξη προσφέρει ευκαιρίες και οφέλη για παιδιά με και χωρίς αναπηρίες.

    When you knew a child with a disability what does it mean to be included?
    Inclusion means more than just physically being placed with typically developing children
    Αν ήξερες ένα παιδί με αναπηρία τι σημαίνει να είναι ενταγμένο;
    Ένταξη σημαίνει πολύ περισσότερα από το ότι απλά να βρίσκεσαι δίπλα με τυπικά ανεπτυγμένα άτομα.
    It is not a place or a measured amount of time spent with others
    Universally it means belonging.
    Δεν είναι ένας χώρος ούτε μια μετρήσιμη ποσότητα χρόνου που δαπανάται με τους άλλους
    Καθολικά σημαίνει ότι ανήκεις….

    Inclusion is...
    contributing, being valued, feeling useful, being needed,  cooperating, expanding, participating, freedom, taking risks, sharing happiness, success, security, having choices, access, equal opportunity access, being respected, being accepted... belonging!
    Inclusion is Belonging!!!!!


    The opposite is Social Exclusion!!!!!